Herkese merhabalar.
Sırada nefis herkesin farklı yaptığı isminin yöreye göre değiştiği ama aslen karadeniz yemeği olan mıhlama var.Mıhlama yapmak çok kolay gibi görünsede aslında o kadarda kolay değildir,en azında iyi mıhlama yapmak,tutturmak biraz tecrübe işi sanırım,ilk mıhlama yapmak istediğimde netten biraz araştırmıştım,çünkü annemin yada bir başkasının elinden hiç yememiştim,o dönemde ilk denemem olacağı için ölçüler çok abuk gelmemişti çünkü ne yemiştim ne de yapmıştım, ama yinede Allah aAllah dedirtmişti,şimdi zamanla olması gerektiği gibi bir tarifi kendime kendime oluşturunca o tarifleri verenlere çok kızıyorum.2 su bardağı suya 1 su bardağı mısır unu olur mu hiç?
kopyala yapıştır yada oradan buradan duyup yazarsan oluyor işte.Neyse o günler çok ziyan verdim sonrada bir daha mıhlama tarifi bakmadım.
Beni bu yazıyı yazmaya iten de bu oldu sanırım.
Yalnız şunu da unutmamak lazım ki birçok yörenin kendine has aynı yada farklı adla mıhlama tarifi var,kimisi, bizim gibi peynirini bol koyar,kimisi mısır ununu daha çok koyup çok az peynir koyuyor,kimisi sütle kimisi de suyla yapıyor,biz en çok bu halini seviyoruz yani; bol peynirli .
Şimdi sizlere dilim döndüğünce deneyerek bulduğum püf noktalarını yazacağım,eğer sizlerinde önerileri varsa açığım, hemen o şekilde de dener yazıma eklerim zaten denedikçe yeni bir püf noktası bulursam yazıma ekleyeceğim.
MIHLAMA YAPMANIN PÜF NOKTALARI
#En önemlisi malzemenizin kalitesi,tereyağı,peynir ve mısır ununun kalitesi oranında başarı sağlarsınız.
#Tereyağının piştikten sonra üzerine çıkmasını istiyorsanız (ki benim en büyük sorunum buydu ve kimse bununla ilgili yazmamıştı) tereyağını tavada eritip hemen mısır ununu eklemeyin,yağı yakmadan fokur fokur kaynatın ondan sonra ekleyin mısır ununu.
#peyniriniz mutlaka eriyen,kaliteli bir peynir olsun,en iyisi Trabzon peyniriyle yapmaktır ama ben bazen kaşar peyniriyle bile yapıyorum yinede güzel oluyor.
#peynirini kattıktan sonra biraz eritip mutlaka kısık ateşte kendi haline bırakın,arada karıştırın dibi tutmasın ama çokta müdahale etmeyin.
#en son mutlaka tereyağı üzerine çıkmış olmalı,yoksa pişmiş sayılmıyor malesef ,buna dikkat edip ocaktan öyle alın.
#mutlaka sıcak tüketin yoksa ilk lezzeti bulamazsınız.
#içine katacağınız yarı yarıya süt daha lezzeti olmasını sağlayacaktır.
#Lezzetli olsun istiyorsanız tereyağından kaçmayın derim ben biraz kaçtığım haliyle verdim ölçüyü ,sağlık açısından bir probleminiz yoksa biraz daha katabilirsiniz ama mutlaka köy tereyağı olsun derim.
#İlk yaptığınızda başarılı olamayabilirsiniz bunu da aklınızdan çıkarmayın,yukarıda da dediğim gibi kolay görünen ama biraz tecrübe el alışkanlığı isteyen bir yemektir.
#mısır ununu rengi dönene kadar ama yakmadan iyice kavurun,hazır kavrulmuş mısır unlarından da kullanabilirsiniz o zaman daha çabuk kavruluyor.
Şimdilik benden bu kadar ,eklemem gereken bir madde olursa yazımı tekrar güncelleyeceğim,sizden de öneriler bekliyorum.
MIHLAMA (KUYMAK) |
2 dolu dolu yemek kaşığı tereyağı
(eğer sağlık sorununuz yoksa ,tereyağını seviyorsanız 1 kaşık daha katabiLirsiniz daha lezzetli oluyor)
2 silme yemek kaşığı mısır unu (ben kavrulmuş kullandım)
1 su bardağı su ve süt karışımı
1,5 -2 su bardağı kadar eriyen peynir (trabzon peyniri,çeçil peyniri yada kaşar peyniri olabilir)
HAZIRLANIŞI
Öncelikle tereyağını tavaya alıp kızdıralım,yakmadan fokur fokur kaynamasını sağlayalım.yağımız kızınca mısır ununu ekleyip rengi dönene kadar kavuralım.Ben kavrulmuş kullandığım için çok kavurmadım.
Ardından su ve süt karışımını ekleyip,karıştırıp kaynatalım.Kaynayınca içine peynirini atıp ocağın altını iyice kısalım bir iki karıştırıp, peynirin erimesini sağlayalım,tereyağı üzerine çıkana kadar kısık ateşte çok müdahale etmeden pişirelim.
Tereyağı üzerine çıktıysa mıhlamamız hazır demektir.
AFİYET OLSUN...
Not: eski bir tarifimdir mıhlama takipçilerim bilirler,bu nedenle diğer yayınımı sileceğim bu nedenle gelen eski yorumları kopyala yağıştır yöntemiyle bu yayınıma alacağım,yorumlayan arkadaşlarıma ayıp olsun istemem.bilginiz olsun istedim...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Bu konu ile alakali daha cok bilgi bulabileceginiz onerdigimiz bir site : hamur kızartması tarifi peynirli
No comments:
Post a Comment