Anadolu’nun tat haritası keskin sınırlarla çizilmemiş. Örneğin keşkek Samsun’da yapılıp ikram edilen bir yemek. Bir arkadaşım keşkek İskenderun’a ait dedi sonradan, olabilir diye düşündüm. Çünkü bizim evde, halamların evinde keşkek sıklıkla yapılan yemeklerden değildi. Belki biraz yağlı olabildiği içindir. Kemaliye-Divriği gezimizde yöresel yemek olarak sunulanlar arasında keşkek de vardı. Birbirlerinden farkları var mı derseniz, bence yok. Yani bir yemek sadece bir yöreye özgü olmayabiliyor. Çoğu zaman keskin sınırlar yok diye tekrar etmek gerek.
Samsun her yerde pidesiyle meşhur. Her Güne Bir Yemek kitabında Samsun’a özgü olarak da tiridin tarifi verilmiş.Tirit yemek suyu olarak geçiyor kimi yerde. Yani türküdeki gibi “tiridine tiridine bandım” suyuna bandım demek oluyor. İnternetten araştırdığımda farklı yörelere özgü tiritler buldum. Ve kitaptaki yoğurtlusunu denemeye karar verdim. Daha önce yaptığım yalancı İskender gibi çok lezzetli ve kolay. Hem de evdeki bayat pide ya da ekmekler ya da bizdeki gibi bayat kepekli ekmekler değerlendirilmiş oluyor. Ve bir anda bitiveriyor.
Tirit
(Tarif; Her Güne Bir Yemek – Tijen İnaltog)
½ kg kuşbaşı et
2 su bardağı süzme yoğurt – çok bekletmediğim için yoğurdun katı kısmını kullandım-
3 diş dövülmüş sarımsak
2 ufak doğranmış soğan
3-4 çorba kaşığı doğranmış maydanız
1 bayat ekmek ya da pide
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
Etler dondurucudan çıkıyorsa çok kısık ateşte ve çok az su eklenerek kendi kendine pişmeye bırakılır. Eğer donmuş et değilse tavada az yağla ile kavrulur. Suyunu bırakır, çektirilir. Pişmediyse biraz sıcak su ve kimyon eklenerek yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. İncecik doğranmış soğanlar, tuz eklenir. Yağ da konularak tekrar çevrilir, pişirilir. Sulu olarak kalmalı. Ekmekler küp küp doğranarak 10 dakika fırına verilir. Çıktıktan sonra fırın kabının dibine yerleştirilir. Et üzerlerine dökülür. Biraz beklendikten sonra sarımsakla karıştırılmış yoğurt da üzerinde gezdirilir. Maydanozla süslenerek servis edilir.
No comments:
Post a Comment