Betül'ün çay menüsündeki poğaça ve kurabiyeler...
İlk olarak o gün çok beğenilen reçelli çiçek kurabiyenin tarifiyle başlamak istiyorum. Kurabiyenin kıvamı çok güzeldi. Betül tarifi buradan almış, görüntüsünü kendisi tasarlamış.
Reçelli Çiçek Kurabiye
Malzemeler:
- 100 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1,5 çay bardağı nişasta
- 2,5 su bardağı un
- 1 çorba kaşığı yoğurt (yoğurt kaymağı da olur)
- 1 adet yumurta (sarısı içine, akı üzerine)
- 1 paket vanilya
- 1/2 paket kabartma tozu
- 1 portakal kabuğu rendesi
- Üzeri için: Reçel, isteğe bağlı fındık kırığı
Betül'ün Notları: Kurabiyeyi hazırlarken portakal kabuğu rendesi yerine tarçın (tarçın güzel bir lezzet vermişti) ve reçel olarak da ahududu reçeli kullanmış.Şekilli olarak hazırladığından üzeri için de fındık kırığı kullanmamış.
NOT: Kurabiyeleri tarifin orijinalindeki gibi hazırlamak isterseniz; Hamuru hazırladıktan sonra yuvarlayıp, ortalarına parmağınızla çukur yapın, önce yumurta akına daha sonra da fındık kırığına bulayın.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tarifi buradan almış ama ben linki açamadım. Un kurabiyesi hamurunu hazırlayıp antep fıstığına bulamış.
Aslında bu tarife benzer bir tarifle hazırladığım un kurabiyelerim var henüz ekleyemediğim.
Antep Fıstığı Süslemeli Un Kurabiyesi
Malzemeler:
- 250 gram tereyağı
- 1 kahve fincanı fındık yağı
- 5 yemek kaşığı dolusu pudra şekeri
- 4 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası
- Alabildiği kadar un
- 1 çay bardağı pudra şekeri
Hazırlanışı: Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve pudra şekerini yoğurarak krema kıvamına getirin. Daha sonra üzerine fındık yağını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Daha sonra kalan diğer malzemeleri ekleyin ve mümkün olduğunca uzun süre ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar yoğurmaya devam edin. Daha sonra istediğiniz şekli verin ve önceden ısıtılmış 160 derece fırın 15-20 dakika kadar pişirin. Önemli olan kurabiyelerin renginin değişmemiş olmasıdır. Fırından çıkardıktan sonra üzerine pudra şekeri serpin.
Betül'ün Notları: Kurabiye hamurunu hazırlarken sıvıyağ eklemeyi unutmuş, unu fazla gelince zeytinyağı eklemiş. Ayrıca kurabiyeleri tariften farklı olarak şekilli hazırlamış. Bunun için hamur 5-7 mm kalınlığında açılır, çiçek vs şeklindeki kalıpla kesilir, kenarlarına önce yumurta akı sürülür, daha sonra toz antep fıstığına bulanır.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Poğaçanın hamurunun tarifini ise uzman.tv den almış, şekil verirken örgü şeklinde hazırlamış.
Örgü Poğaça
Malzemeler:
- 125 gr tereyağı (eritilmiş, soğutulmuş)
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1/4 paket kabartma tozu (1/2 tatlı kaşığı)
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için)
- Aldığı kadar un
- İç malzeme için: peynir-maydanoz veya patates
Not: Kabartma tozu miktarı artırabilirsiniz.
Kesinlikle hosunuza gidecek enterasan bir yazi : kurabiyeler oktay usta
No comments:
Post a Comment