Friday, January 31, 2014

Steamed Eggs - Gaeran Jim 계란 찜




Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera






Hai semua, apa khabar? Hari ni beronline dari KL. Sampai malam tadi kerana menghantar kakak saya sekeluarga dek kerana keretanya eksiden juga 2 3 hari sebelum. Tengah  dok berdebar camana nak balik. Ini kali pertama nak memandu sendiri. Tengok ke jalan yang berselirat dan trafik yang sentiasa penuh aishhhh jenuh jugak. Apapun... nanti baru fikir.

Entry kali ni tampil dengan satu side dish masakan Korea. Dah lama dok terperap dalam draft... curi masa sikit nk update. Kalau tempat kita macam telur kukus seri rampai la....

Bila tengok koleksi resepi Korea saya, rasa pula nak cuba steam egg ni sebab ianya sangat mudah. Lagipun ianya boleh dimakan begitu sahaja. Saya makan dengan nasi panas dan kicap cair.







steamed eggs gaeran jim 1






Simple saja kan? Kalaulah kita makan benda macam ni hari-hari, alamatnya mesti cantik jelita macam artis Korea juga. Tapi rasanya tak mampu la nak telan...sesekali boleh la..

Kot ada yang nak cuba saya copy resepi di bawah ni..






steamed eggs gaeran jim 2









STEAMED EGG RECIPE (GAERAN JIM)


Sumber : Korean Food






Ingredients:


4 eggs


3/4 cup water


2 tsp salt


1 scallion, chopped






Preparation:


In a heat safe bowl (porcelain or stoneware work best), whisk eggs, water, salt, and scallions together until fully combined.


If using microwave, cover the bowl with a plate and cook for 4 minutes.


If steaming on stove, steam bowl in steamer for 10 minutes over medium-high meat. You can also just put the bowl in a large pot with a few inches of water at the bottom (15 minutes over low-medium heat).







No comments:

Post a Comment