EZO GELİN ÇORBASI |
Herkese merhabalar,hepinize güzel bir hafta sonu diliyorum..
Haftayı tamda havaya uygun bir tarifle kapatmak istedim,bu havada en çok sıcacık bir çorba yemek ister insanın canı,en azından ben öyleyim,gerçi benim için yaz kış farketmez ama soğuk havada helede benim gibi şifayı kaptıysanız en idealidir.
istanbul'da nasıl güzel bir kar var,her yer dolmaya başladı,sanırım bu defa önceki gibi olmayacak bayağı bir dolacak,ama ben yağız'ıma verdiğim sözümü nasıl tutacağım bilemiyorum kardan adam yapıp kartopu oynayacaktık,Allah'tan hafta sonu geldi,belki babamızla birlikte çıkarız da aklımız karda kalmaz malum istanbul'un kar'ı pek yerde durmaz,durursa da hayatta onunla birlikte durur buralarda..
Rabbim,dışarıda kalanlara yardım etsin biz buradan konuşup duralım,onlar için hayat çok zor..
Neyse efendim asıl konumuza dönelim;
Eskiden ezo gelin çorbasını hazır tüketirdik.fakat yıllardır benim evime hazır çorba girmediği için ezogelin den bir süre mahrum yaşadık.sonra neden ben yapmıyorum ki dedim,sanki çok mu zordu??
Hayır gayet kolay bir yapımı var aslında o gün bu gündür kendim yaparım,özellikle de kış aylarında çok iyi oluyor,eğer denemediyseniz size de tavsiye ederim,malum hazır çorbalar çokta sağlıklı değil,buyrun tarifime...
Diğer çorba tariflerime BURADAN ,yöresel lezzetlere de BURADAN ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER
1 kahve fincanı silme kırmızı mercimek
1/2 kahve fincanı ince bulgur
1/2 kahve fincanı pirinç
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
4-5 su bardağı su
4 su bardağı et suyu
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
pul biber
kuru nane
kuru maydanoz(tercihe bağlı)
kuru dereotu(tercihe bağlı)
HAZIRLANIŞI
Öncelikle yağlarımızı tencereye alıp ısıtalım ve yemeklik doğradığımız soğanlarımızı ve sarımsaklarımızı ekleyip kavuralım.salçaları da ilave edip biraz daha kavuralım.su ve et suyunu ilave edelim,eğer et suyu kullanmayacaksanız 8-9 bardak su ekleyip bulyon da kullanabilirsiniz.ben 9 su bardağı kadar su kullandım fakat siz toplam 7 bardak su ve et suyu karışımıyla başlayıp duruma göre çoğaltın gerekirse ilave edersiniz.
Yıkadığımız pirinç,bulgur ve mercimeği de ekleyip pişirmeye bırakalım.malzemeler iyice yumuşayıp pişince blendırdan geçirip biraz daha kaynatalım,tuz ve baharatlarını da ekleyip ocağın altını kapatalım.yağda yaktığımız pul biberle süsleyip sıcak olarak servis edelim.
AFİYET OLSUN....
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Bu konu hakkinda daha fazla yazi bulabileceginiz degerli bir web kaynagi : ezogelin çorbası tarifi
No comments:
Post a Comment